Potrebujete pomoč, imate vprašanje?

pokličite 04 / 502 1800

Zadovoljna stranka je naša največja prioriteta. Tu smo zato, da vam svetujemo!

Namibija - splošne informacije

Šifra ponudbe: Namibija

Splošno o Namibiji

Namibija - najlepše fotografije postanejo v Namibiji resničnost! Prostorska neomejenost, igrive rdeče sipine, živali in še enkrat živali, Himbe in Bušmani, to je Afrika oz. to je Namibija! Neustavljiva privlačnost Namibije ustvarja pravo lebdenje med njenimi lepotami. Dežela, kjer je vsak dan še en popoln dan v Afriki!

V puščavsko Namibijo vstopimo skozi moderno prestolnico Windhoek. Dovolj znamenitosti ima in ravno prav Afriškega vzdušja, da se navadimo na novo deželo. Iz prestolnice pot pelje naravnost v najbolj znan narodni park Namibije, Etosha, izjemno bogat z divjim življenjem in pravi kraj za začetne namibske dogodivščine. Vse je odvisno od narave in prav to je tisto najlepše, divjina.
Himba so ljudstvo Namibije, katerih podobe so že mnogokrat obkrožile svet, njihov tradicionalen način življenja pa še kar ostaja nedotaknjen. Na obali srečamo številčno zelo veliko kolonijo morskih levov in se navzamemo počitniškega vzdušja v letoviškem Swakopmundu.

   Vize Vizum je potreben. Za doplačilo ga uredimo na Dunaju. V primeru leta preko Južnoafriške republike bomo potrebovali tudi Južnoafriški vizum, ki ga prav tako za doplačilo uredimo na Dunaju.


Podnebje Namibija ima tipično pol puščavsko podnebje. V aprilu in maju so temperature zmerne. Toplo podnevi, nekoliko hladneje ponoči. Temperatura se giblje med 10-25°C, ker pa je Namibija ogromna dežela se lahko zgodi da bodo nekje temperature višje ali nižje.


DenarValuta je Namibijski dolar, prav tako pa se lahko uporablja tudi Južnoafriški rand. Z ameriškimi dolarji se lahko plačuje v večjih hotelih. Kreditne kartice (Visa, Mastercard) so sprejete skoraj povsod, bankomati za dvig denarja so v vsakem večjem mestu.


Predstavništva, MZZ informacije Informacije glede predstavništev v Namibiji in ostale informacije pa tule.


Predstavitev Namibije Wikipedia tule.

Vreme Namibija - Windhoek / klima / morje / dež

jan feb mar apr maj jun jul avg sep okt nov dec
Zrak ↑

30

29

27

26

23

20

21

23

27

29

30

31

Zrak ↓

17

17

15

13

9

7

6

9

12

15

16

17

Voda
Sonce

9

8

8

9

10

10

10

10

10

10

10

10

Dež mm

78

77

79

38

7

1

1

1

3

11

27

42

Dež dni

8

9

8

4

1

2

4

5Namibija - mesta, pokrajine

Windhoek je z 250.000 prebivalci glavno mesto Namibije in je največje mesto v državi. Privlačno mesto leži v lepi dolini na nadmorski višini 1650 metrov. Na severu meji na gorovje Eros in na jugu pa na gorovje Auas. Proti zahodu se razteza višavje Khomas in za njim pa vse do obale puščava Namib. Mesto je za afriško mesto zelo čisto in ima pridih svetovljanstva. Neodvisna avenija Windhoek združuje moderno mesto in arhitekturni slog iz nemške kolonialne dobe. Vpliv nemškega jezika in kulture je v mnogih pogledih še vedno prisoten. Obstajajo nemške restavracije, kjer lahko jeste tradicionalne nemške jedi, kruh in pivo ter celo praznujete nemški Oktoberfest. Čeprav je angleščina uradni jezik, lahko uporabljamo nemški jezik skoraj vsepovsod.

Nacionalni park Etosha se razprostira na 22.000 kvadratnih kilometrih. Je največji in najbolj znan park v Namibiji. V središču parka se nahaja veliko naravnih solin, ki so obkrožene s travo in grmovji. Na zahodu najdemo deželo Bušmanov, na severozahodnem delu pa območje suhih gozdov. Približno dva milijona let, je bilo na tem področju ogromno jezero, ki ga je napajala reka Kunene. Ker je reka v tem času spremenila svoj tok, je jezero počasi usahnilo. V parku je izjemna pestrost divjih živali. Tako je mogoče opaziti leve, nosoroge, žirafe, zebra, slone... Prava poslastica pa so antilope, saj jih lahko opazujemo v ogromnih čredah.

Zasebni rezervat Erindi ali »mesto vode« kot ga imenujejo domačini Herero. Tu mrgoli več kot 12.000 vrst živali, med njimi tudi redkih in ogroženih, ki jih lahko opazujete in izkusite, kako je bilo v Afriki nekoč. Tu uidete stresu, si vzamete odmor od vsakdana in se prepustite življenju z naravo. Erindi je dragulj v osrčju namibijske narave. Razprostira se na 71.000 hektarjih neokrnjene divjine. Od gora do savane, prostranih travnikov v osrčju Namibije. Brez malarije. Erindi se nahaja v trikotniku med mesti Okahandja, Otjiwarongo in Omaruru . Čisti mir, raznovrstna množica, oddaljena obzorja in super sončni zahod vas bodo zagotovo spravili na noge. V Erindiju boste našli popolnoma nov pogled na življenje.

Mesto Gochas je slikovito mesto, do katerega nas pripelje makadamska cesta. Cesta vodi skozi razgibano pokrajino visokih peščin Kalaharija, vzdolž katere se niza grmičevje in drevje. Prava atrakcija so rdeče sipine, ki so v nasprotju z močno belo bravo apnenčastih skal v dolini. Ta naravni pojav je nastal zaradi reke Auob. Njene večinoma suhe rečne struge se nadaljujejo vse do Južne Afriške meje in Nacionalnega parka Kalahari.

Okhandja administrativni center Hererov je med popotniki najbolj znan po svojih dveh odličnih sejmih umetne obrti – eden je na križišči B1 in B2, drugi pa 1 km ven iz mesta proti prestolnici Windhoek – kjer prodajajo veliko število večino zimbabvejskih redkosti. Na južnem delu Church ST je Friedenskirche, cerkev renskih misijonarjev, ki je bila posvečena leta 1876. Na cerkvenem dvorišču in čez cesto so grobovi mnogih zgodovinskih osebnosti; te so Herero voditelj Willem Maherero; Nama voditelj Jan Jonker Afrikaner in oče namibijske neodvisnosti Hosea Kutako. Glavna dogodka mestu sta Mahererov dan v avgustu in zbor plemena Herero v juniju.

Tsumeb je glavno mesto regije Oshikoto v severni Namibiji in je najbližje mesto Nacionalnega parka Etosha. Ime Tsumeb, ki se običajno izgovori "Soo-meb", izvira iz združitve San besede tsoumsoub (kopati v zrahljano zemljo) in besede Herero otjisume (kraj žab). Območje ni ravno poznano po žabah; rdeče, rjave, zelene in sive črte, ki so jih ustvarili minerali, pa res spominjajo na posušen žabji drst (paddaslyk po afriško). Mesto je še posebej slavno po 184 mineralih, ki so jih odkrili tu. 10 od teh mineralov niso našli nikjer drugje na svetu, zato zbiralci mineralov upravičeno poveličujejo mesto kot največje čudo sveta.

Fish river kanjon je drugi največji na svetu, takoj za Velikim kanjonom (Grand Canyon) v Koloradu. Kanjon je dolg približno 180 km, na nekaterih mestih pa globok tudi do 500 metrov. Na jugu sega do reke Orange, ki tvori mejo med državama Namibija in Južna Afrika.

Zaliv Lüderitz je leta 1488 odkril portugalski pomorščak Bartholomeu Diaz, ki ga je poimenoval Angra Pequeña. Portugalci niso ostali dolgo. Šele 400 let pozneje, leta 1883, se je za zaliv ogrel Nemec Adolf L Lüderitz, trgovec iz Bremna, in kupil zaliv od glavarja Josepha Fredericksa iz Bethanie. Prodajna cena je znašala 10.000 nemških znamk in 260 pušk. Temnopolte domačine Nemci naučili govoriti nemško, spoštovati klobase in piti pivo. Mesto, ki je bilo prvo nemško naselje v takratni jugozahodni Afriki, s svojo bogato kolonialno zgodovino razkriva veliko šarmantnega.

Sesriem kanjon je tako kot njegov veliko večji brat Fish River kanjon neviden celo iz kratke oddaljenosti. Podrobnejši pogled vas pripelje do roba velike stene, vendar obstaja enostavna pot, ki vas popelje vse do njegove globine. Kanjon se nahaja na robu puščave Namib.

Sipine Sossusvlei v puščavi Namib pogosto opisujejo kot najvišje sipine na svetu. Sossusvlei je brez dvoma eden izmed najbolj presenetljivih znamenitosti v Namibiji. Nahaja se v parku Namib Naukluft, največjem ohranitvenem območju v Afriki in četrtem največjem na svetu. Peščene sipine v Sossusvlei so le en od odličnih razlogov za obisk Namibije.